Hogyan válasszunk bort?
Hogyan válasszunk bort?
„A bor természetéhez meg kell választani az évszakot és napszakot. Van henyélő bor, kacér bor, mesélő bor, tragikus bor. A legnagyobb érzéketlenségre vall, pl. kedélyes családi ebéden drámai bort inni. Ugyanilyen ízléstelenség hivatalos lakomán parázna bort inni. Ha egyedül vagy és kint, mindig keress távlatot; a bor szereti a magasságot és a kilátást, és szeret felülről nézni.”
Hamvas mester sok örökérvényű igazságot hagyott a borivó generációkra, és sokszor kitért arra is, hogy mikor, hogyan és milyen bort fogyasszunk. Mert a borból szinte végtelen a választék, és a kihívás a megfelelő alkalomhoz a megfelelő bort megtalálnunk. Játék ez a javából, melyet nem nehéz megtanulni, még könnyebb megszeretni. Mert néhány alapvető ismereten túl már a fantáziánkra van bízva, hogy mihez milyen bort fogunk párosítani.
A Pécsi Borvidéken kiemelkedően szép vörösborok készülnek, melyeket érdemes megkóstolnunk. Igaz, egyes vélemények szerint a borvidék adottságai a fehérszőlőknek kedveznek. Ma már a korábbi méreteihez képest jelentősen visszaszorultak a fehérszőlő ültetvények. Számos borász pincéjében találkozhatunk azonban különleges, csak a borvidékre jellemző borokkal. A cirfandlit egy ausztriai vidéket leszámítva már csak itt készítenek, édes, száraz kategóriában is különleges élményeket nyújthat ez a karakteres bor. Sokan foglalkoznak régi, már-már kihalt fajtákkal a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet génbankjának segítségével. De ajánlhatnánk a jó száz éve pezsgőalapnak telepített csomorikát is, az illatos, vékony testű bort, melyet a környéken (tévesen, népszokás után) juhfarknak is neveznek.
Bort tehát mindig körültekintően válasszunk. Ha nincsen konkrét elképzelésünk, nyugodtan kérjünk segítséget. Kellő ismeret és segítség híján véletlenül se ragadtassuk el magunkat. Az árak gyakran félrevezetőek lehetnek. Kedvet kaphatunk a címkék, vagy a címkék szövegei alapján, bár ezeket nem kell mindig készpénznek venni. Kellő ismeret híján válasszunk a minőségi, de alacsony, esetleg közepes árfekvésű borok közül.